2 Hectáreas 2010

Dos Hectareas - Ribeiro - Els Torrassostreixadura, albariño, lado i godello
Adega 2 Hectáreas
Ribadavia (Ourense)
DO Ribeiro

 

 

Alvaro Bueno és un home discret, però un dels grans enòlegs gallecs, qui ha treballat a molts cellers i ha ajudat a molts viticultors apassionats a aconseguir vins de gran autenticitat.

El 2 Hectáreas és un clar exemple de la seva manera d’entendre el vi gallec: directe, fresc i aromàtic, però ple de detalls que et sorprenen i t’obliguen a aturar-te i prestar-li atenció. Expressiu, equilibra a la perfecció el caràcter afruitat -que no dolç- típic dels vins atlàntics amb un fons mineral que li atorga una elegant amargor final.

Fet amb el cupatge de 4 varietats autòctones gallegues -treixadura, albariño, lado i godello-, el 2H madura tranquilament sobre les seves mares -és a dir, els llevats de la fermentació- i reposa en ampolla abans de sortir al mercat, per tal que quan l’obrim es manifesti en tota la seva complexitat. Amb marisc, és clar!

Sens dubte, cal agrair a les Rías Baixas la projecció internacional que han donat als vins de Galícia amb els seus famosos albariños, però Galícia és un paradís enològic que no s’acaba aquí. Compta amb 5 denominacions d’origen on la defensa de les varietats autòctones ha esdevingut la bandera comuna actual.

Ribeiro n’és una, amb una història vitivinícola com poques a Europa -més de 1000 anys-. Actualment despunta amb vins interessantíssims que fan oblidar el moment, després de la Guerra Cívil, en què es va prioritzar la quantitat enfront a la qualitat.

Val la pena indagar en els vins de Ribeiro i descobrir meravelles com aquest 2 Hectáreas, difícil de trobar -només en fan 6500 ampolles- i que nosaltres vàrem tenir la sort de descobrir en un dels espais més al·lucinants de Galicia, l’Abastos 2.0: una taberna situada al Mercat d’Abastos de Santiago de Compostela, on en una sola taula s’apleguen meravelles gastronòmiques, vins brutals i l’amistat dels seus propietaris.