Agaliu 2010

100% macabeu
Cooperativa L’Olivera
Vallbona de les Monges (Lleida) / DO Costers del Segre

 

L’Agaliu és un dels pocs vins monovarietals de macabeu que es poden trobar al mercat. Aquesta varietat de raïm, originària de Catalunya, és present pràcticament a totes les zones vinícoles catalanes, així com arreu d’Espanya, especialment a La Rioja, on es coneix com a viura. A Catalunya és molt habitual en cupatge amb garnatxa blanca, però on la seva presència és fonamental és a la tradicional tríada del cava, juntament amb el xarel•lo i la parellada.

A l’Agaliu, el macabeu és fermentat i criat sobre les seves mares (els llevats que queden després de la fermentació) en bótes de roure durant 6 mesos. Un cop oberta l’ampolla i airejada la primera copa per tal d’integrar els aromes de fusta, trobareu un vi delicat, de perfum suau i gust subtil i fresc, sense estridències però viu. És un vi de color pàlid, quasi transparent, molt net, que quadra perfectament amb la sensació en boca: pas lleuger, poc dens, recordant l’aigua fresca.
És un vi per prendre en qualsevol ocasió. En contrast amb els blancs potents i estructurats habituals a Catalunya, aquest vi té una delicada vivesa que casa molt bé amb pastes amb salses làctiques suaus, o verdures -en crema o no- amb algun element contrastant (per exemple, bròquil amb maionesa cítrica i un punt de sobrassada).
Agaliu és una paraula antiga que significa il•lusió. I això és el motor de la Cooperativa L’Olivera: il•lusió per mantenir les úniques vinyes que queden al terme de Vallbona, dins la subzona de les valls del Riucorb, però també per fer-ho com a cooperativa d’integració social, on persones amb dificultats -principalment discapacitats psíquics- participen activament en tot el procés de producció tant de vi com d’oli. També compten amb un servei de teràpia ocupacional, mantenen una llar-residència i participen en projectes socials al 3r i 4t mons. I encara els queda il•lusió per col•laborar amb Slow Food Terres de Lleida en el projecte Vinyes Trobades, amb l’objectiu de salvaguardar les vinyes velles i les varietats tradicionals i recuperar la cultura vitivinícola a la comarca de la Noguera, que el mandat de la rentabilitat ha relegat.
Bons productes, acció social i defensa activa del patrimoni cultural vitivinícola: Pocs projectes com L’Olivera!