Albamar 2013

Albamar Albariño Rias Baixas100% Albariño

Bodegas Albamar >Castrelo (Pontevedra) >DO Rías Baixas

Preu per ampolla (Tardor 2014) 12,00€

 

Si hi ha una denominació d’origen en la que tothom pensa immediatament quan pensa en Galícia, és sens dubte Rías Baixas, la zona que va rellançar els vins blancs gallecs arreu del món amb la varietat albariño com a bandera. Tant és així, que molta gent anomena albariños als vins de les Rías Baixas, tot i no ser l’única varietat que s’hi conrea i vinifica.

Però, com passa sovint quan trobem la pedra filosofal, l’eclosió de l’albariño va comportar l’aparició de molts cellers i l’elaboració de grans quantitats de vi poc interessant, fets amb els ulls posats més en la comercialització que no pas en la qualitat. Cal, doncs, gratar.

Les Rías Baixas es compon de 5 subzones diferents, amb condicions comunes de temperatures suaus, baixa altitud, proximitat a mar i situació en els trams inferiors dels cursos fluvials, però també amb trets diversos que donen vins de diferents personalitats a cada subzona.

L’Albamar que us presentem aquí s’elabora en un celler situat en una de les subzones més interessants de les Rías Baixas, la Val do Salnés, en la desembocadura del riu Umia, on s’elabora vi d’albariño des de l’Edat Mitjana.

L’Albamar vol ser i és un albariño en majúscules: brillant i intens, amb una acidesa sense concessions que refresca i persisteix, recordant pomes verdes i cítrics. Però alhora hi ha la salinitat marina que les arrels dels seus ceps xuclen de l’humitat del terra. Demana a crits cloïsses i musclos al vapor, marisc, peix a la planxa: mar sense vestits.

En Xurxo ha capgirat aquest celler familiar on feien vins a granel, i ha començat a embotellar vins procedents de vinyes familiars, de parents i de veïns pròxims. Passejar per aquestes vinyes –algunes d’elles literalment a tocar de mar- és passejar per la història dels minifundis de Galícia, minúsculs trossos procedents d’herències compartides per multitud de descendents: la parcel·la més gran que tenen fa una hectàrea!

Endinseu-vos doncs en aquesta història vinícola que es remunta a molts segles enrere mitjançant aquest albariño brillant.