Antagonique

60% garnatxa negra, 30% carinyena negra i 10% d’altres varietats autòctones blanques de vinya vella (garnatxa blanca, macabeu, trepat, escanyavelles…)
Les Cousins www.lescousins.es i i al Facebook
Porrera (Tarragona) / DOQ Priorat
Preu per ampolla: 11,50 € (agost 2012)
Caixes addicionals no disponibles

 

Estàvem impacients per poder oferir-vos el primer blanc de l’Adrià i en Marc Pérez, amb el que augmenten a 3 les propostes de Les Cousins –juntament amb l’Inconscient i Sagesse-.

L’Antagonique és un vi que acaba de sortir al mercat, aquest agost, però que nosaltres vàrem descobrir el novembre del 2011 en un tast que realitzaren l’Adrià i en Marc a Girona, on el van portar com a primícia, sense etiqueta i encara mancat de repòs en ampolla. El vi era pur nervi, cítric, amb una acidesa per domar i amb una energia que prometia. Quan el vàrem tornar a tastar al maig d’enguany a la Fira del Vi de Falset, la transformació havia estat espectacular: el vi s’havia arrodonit completament, l’acidesa era ara frescor perfectament integrada, i la riquesa aromàtica i gustativa s’havia multiplicat!
El vi és ara a punt: de textura sedosa que t’omple la boca, ple de matissos cítrics, de poma i pera, cremós però agut. Magnífic amb salmó i oli de llimona, amb calamar, crema de pèsols i reducció de suc de taronja, amb timbal de poma i foie micuit…
Ara bé, un vi blanc fet amb varietats negres? Sí, i no només això, sinó precisament garnatxa i carinyena negres, el cupatge per antonomàsia dels vins negres prioratins (i més àmpliament, del vi a Catalunya). Transgressió i respecte a la tradició alhora.
A aquestes varietats (premsades amb suavitat i evitant la maceració amb les pells per tal que el líquid no prengui color) sumen un 10% de diverses varietats blanques autòctones procedents de les vinyes velles dels diversos cooperativistes de Porrera –perquè Les Cousins és un projecte en col•laboració amb ells, igual que ho és el mític Cims de Porrera, també dirigit per l’Adrià Pérez. Fan el cupatge i l’afinen durant 4 mesos en bótes de roure que ja han estat usades amb altres vins, evitant l’excés d’aromes i tanins de la fusta que aporten les bótes noves.
Ens fa especial il•lusió oferir-vos un vi de la família Pérez, de l’univers Martinet: en Josep Lluís, la Sara, l’Adrià, en Marc, una constel•lació enorme dins del Priorat, tant per la quantitat i qualitat dels seus imparables projectes vinícoles com per la història viva del Priorat que personifiquen i protagonitzen. Però sobretot per la generositat amb què comparteixen la seva passió i enorme coneixement, i és que el vi fa sang, però també fa amics!