Blanc dels Aspres

blanc dels aspresGarnatxa Blanca 100%

Celler Vinya dels Aspres Cantallops (Girona) DO Empordà

Preu per ampolla (Primavera 2014) 13,00€

 

En moltes de les seleccions que fem incloem algun vi de garnatxa blanca de Terra Alta, ja que és en aquesta denominació d’origen on aquesta varietat ha esdevingut més emblemàtica. Però la garnatxa blanca no és exclusiva de la Terra Alta, sinó una de les varietats blanques més característiques de Catalunya, especialment dels seus extrems, tant a les comarques tarragonines com a les del nord del país. I amb qualitats ben diferents!
Us presentem en aquesta ocasió un vi de l’Alt Empordà fet excusivament amb garnatxa blanca -lledoner blanc, com es coneix a terres empordaneses-. El Blanc dels Aspres és un vi seriós, sorgit de ceps arrelats a una terra pedregosa de granits i pissarres -en una zona d’aspres o terraprims-, una terra antiga, agresta i eixuta, castigada durament per la tramuntana, a la falda de Les Alberes -el Pirineu mediterrani-.
En ell, el caràcter untuós, gras, de la garnatxa blanca s’ha accentuat fermentant el most en bótes de roure i fent-ne una criança de sis mesos sobre les seves mares o llevats. El resultat és un vi ample i cremós, que combina certa vivesa cítrica amb tot allò que impregna la terra d’on surt: menta, fonoll, pedra seca, fum. Un vi gran!
Preneu-lo amb plats substanciosos: pollastre amb escamarlans, faves a la catalana, bacallà, llegums, guisats d’aus, rostits, arrosos de muntanya.
El fan al celler Vinyes dels Aspres, situat en una masia pairal on s’ha elaborat vi i oli almenys des del segle XVII. És un dels cellers més interessants de l’Empordà, on conviuen paisatge, història i cultura per embolcallar alguns dels vins que més ens han emocionat, fets amb paciència, honestedat i respecte. Un altre bon exemple d’aquest saber fer és el Bac de les Ginesteres, un dolç de garnatxa envellit en garrafes de vidre a sol i serena durant més de quatre anys!
Si teniu ocasió, no deixeu de visitar Vinyes dels Aspres, per entendre el rerefons dels seus vins.