Comunica Samsó 2010

100% samsó (carinyena negra)

Celler Comunica Falset (Tarragona) / DO Montsant

Preu per ampolla: 15,50 € (agost 2012)

 

Aquest és el primer vi de la Denominació d’Origen Montsant que incloem en una selecció. I no perquè no ens agradi el que es fa en aquesta DO: Ens encanta! Montsant, compartint comarca amb la DO Priorat però diferenciada d’ella principalment pel tipus de sòls, és una denominació relativament jove, molt dinàmica i amb una de les millors relacions qualitat-preu.
Però volíem posar-ne un vi especial, poc esperable. I això és el que vàrem trobar amb el Comunica Samsó, una raresa de la qual només se n’han embotellat 700 ampolles! Quan el vàrem provar per primer cop ens vam quedar parats, sorpresos, intentant ressituar-nos.
Es tracta d’un vi atípic, amb una carinyena de vinyes d’entre 70 i 90 anys però fresca, àcida, gens contundent. Ha fet una criança de 10 mesos però no pas en bótes, sinó en dipòsits d’acer inoxidable juntament amb les seves mares: una criança força habitual en els vins blancs, per atorgar-los untuositat i profunditat sense vestir la fruita amb aromes de fusta, però poc aplicada als vins negres.
Això fa d’aquest vi una expressió immediata i neta de la carinyena, diferent, pura fruita, amb una acidesa que el llença directe al fons del paladar al temps que te’l sents a l’estòmac. Refresca i al temps escalfa. Puja i baixa. Curiós!
Maridar-lo és una tasca que obliga a desfer-se d’etiquetes i idees preconcebudes. Abandoneu les carns vermelles -entrecots de vedella, cavalls, xais, cabrits…- i oblideu els rostits contundents. Anxoves amb escalivada, figues amb formatge o foie, faves amb botifarra i menta, marmitako, verat, sorell o bonítol amb confitura de tomàquet, guatlles amb fruites vermelles,…
Qui hi ha darrere d’aquest vi? El Celler Comunica és un projecte d’en Pep Aguilar i en Patri Morillo, dos personatges sense prejudicis i amb una empenta envejable. A més de ser els enòlegs del prestigiós celler prioratí Trio Infernal, han dut a terme projectes a cellers de tot l’arc mediterrani peninsular, destacant actualment el celler Batlliu de Sort, al Pallars Sobirà, a ple Pirineu lleidatà.
I sobretot són dues persones que et transmeten tan ràpidament la seva passió pel vi com la seva amistat. No deixeu de seguir-los al Facebook!