I Dò

100% garnatxa negra
Can Torres www.cantorres.blogspot.com.es
Vilartolí – Sant Climent Sescebes (Alt Empordà / Girona)

 

 

Us presentem, per primer cop en una Selecció, un vi dels que s’anomenen naturals, és a dir, sense sulfits ni cap dels afegits de la interminable llista de productes enòlogics autoritzats (llevats seleccionats, adobs i herbicides químics, enzims, àcids, bacteris…)

Un vi natural és un vi fet exclusivament amb el suc del raïm, fermentat pels propis llevats presents a les pells, les fulles i les rapes (la part llenyosa del raïm). Així de senzill, i així d’inhabitual en el món que ens ha tocat viure, on la tecnocràcia és per tot arreu. Tot i això, cada cop apareixen més cellers que aposten per l’agricultura ecològica i l’elaboració de vins naturals.

A Can Torres, en Joan Carles i la Bàrbara s’hi van trobar: allà s’hi ha fet vi des de fa 4 generacions, i sempre s’ha fet de la matexa manera. Ells van reprendre’n l’elaboració als anys 80, i van adonar-se que estaven complint tots els preceptes dels vins naturals, perque feien el vi igual que els pares, els avis i els besavis.

Hi ha elements que hi ajuden: a la gran finca que tenen als peus de l’Albera la tramuntana bufa amb força, eixugant el terreny i per tant dificultant la procreació de plagues a la vinya. A això ells sumen la recollida a mà del raïm, la limitació dels rendiments per cep per tal de tenir el raïm airejat i sa, les vaques que hi pasturen i netegen els voltants…

L’ I dò és un dels seus vins naturals. Està fet exclusivament de garnatxa negra, la que donen les tres vinyes més velles de la finca, que, amb edats entre 51 i 67 anys, produeixen poc però d’intensa concentració.

El vi fermenta en cups subterranis, per després envellir en bótes durant deu mesos i acabar d’arrodonir-los un temps en la pròpia ampolla.

El resultat és un vi particular, original: els vins naturals sorprenen al primer glop! És curiós com recorda la terra assecada per la tramuntana. Obriu-lo amb temps -cal que s’oxigeni- i no us estranyeu pel pòsit que es fa a l’ampolla: és precisament la demostració de què el vi no pateix correccions posteriors, clarificacions ni filtratges.

Sens dubte, l’ I dò és un clar reflex de les persones que hi ha al darrere, i del seu projecte de vida, on el vi es barreja amb l’horticultura, el bestiar, els productes locals, el turisme rural de debò i mil projectes més que bullen a Can Torres, amb l’única pretensió de viure dignament.

I generosament! Nosaltres els vàrem anar a conèixer i la visita va durar més de set hores, entre vinyes, dòlmens, menhirs, menges i vins. Si teniu ocasió, no deixeu d’anar a veure’ls!

[La nostra visita a Can Torres]