La Pola

la pola70% godello, 20% albariño i 10% dona blanca

Dominio de Bebei Manzaneda (Ourense) DO Ribeira Sacra

Preu per ampolla (Primavera 2014) 16,50€

 

Galícia és sinònim de gran riquesa paisatgística, gastronòmica i també enològica, tot i que els albariños de les Rías Baixas hagin acaparat el mercat de vins gallecs.
Un des racons més ferèstecs de Galícia és la Ribeira Sacra, una zona muntanyosa enmig de la qual transcorren els rius Miño i Sil formant congostos impressionants, entre Lugo i Ourense. Al llarg de les escarpades riberes un sistema d’esglaons de pedra d’origen romà, anomenats socalcos, manté les vinyes mínimament planeres. Valls inaccessibles i aïllades que són els garants d’una cultura vinícola immensa, de vins singulars, amb un marcat caràcter atlàntic, fets amb raïms autòctons, molts dels quals no es troben enlloc més del món(mencía, brancellao, sousón, caíño, mouratón, treixadura, godello, dona blanca, albariño…).
La Pola és una clara ilustració d’aquesta singularitat: un vi majoritàriament de godello, amb albariño i dona blanca, provinents de ceps amb edats des dels sis fins als cent anys. Tradició i continuïtat.
El most es fermenta lentament per ser criat inicialment en bótes de roure de gran capacitat i foudres de diversos usos, i després en ous de formigó. Durant deu mesos, el vi es manté amb les mares -els llevats ja morts de la fermentació- per guanyar amplitud i untuositat.
Un vi elegant que cal escoltar a poc a poc, fet amb el màxim d’atenció per un conjunt de persones que s’estimen el que fan i on ho fan, i que creuen en la col•laboració entre la terra i les persones -entre les quals s’hi troben els enòlegs prioratins Sara Pérez i René Barbier fill-. A tots ells els uneix la il•lusió d’aconseguir vins atlàntics amb gran capacitat de guarda, que creixen amb els anys, i que trasnsmeten el terroir on són fets.
Un vi per obrir finestres i al mateix temps mirar endins.