La Rocas Viñas Viejas

100% garnatxa negra
Bodegas San Alejandro www.san-alejandro.com
Miedes (Zaragoza) / DO Calatayud

 

Las Rocas Viñas Viejas és un gran exemple del potencial de la varietat mediterrània més plantada a tot el món: la garnatxa.
L’origen d’aquesta varietat és incert, però moltes veus autoritzades el reclamen peninsular, i més concretament, aragonès. En qualsevol cas el que és segur és que les denominacions d’origen saragossanes de Campo de Borja o Calatayud atresoren algunes de les vinyes de garnatxa més velles i interessants de la península.
Potser va ser el fet que en el moment -sortosament ja llunyà- en què es va menysprear aquesta varietat i es van arrencar centenars de vinyes de garnatxa per substituir-les per tempranillo o altres, molts pagesos aragonesos no van disposar dels recursos econòmics per poder fer-ho. El temps i la història els ha compensat, i ara les vinyes que van mantenir han esdevingut un patrimoni sense preu: vinyes velles, que poden arribar a ser centenàries, i que donen uns fruits meravellosos. Per què? Perquè la vinya vella és molt menys productiva, dóna menys raïm i per tant concentra molt més els sucres i aromes en cada gotim. I a més, sol tenir les arrels més profundes, assimilant la mineralitat del terra en major grau que una vinya jove.
Las Rocas Viñas Viejas de Bodegas San Alejandro -segurament el celler més important de la desconeguda Calatayud- ens ofereix tota la llamineria seductora de la garnatxa. Procedent de vinyes d’entre 60 i 80 anys i amb una criança de 10 mesos en bótes, ens regala un nèctar voluptuós, concentrat, ple d’aromes i gustos mediterranis (móres i herbes aromàtiques).
El nom de Las Rocas fa referència als terrenys pedregosos on es troben les vinyes que seleccionen per a aquesta garnatxa, situades a gran altitud en les immediacions del Moncayo. Aquest terrer li aporta un caràcter mineral que li confereix profunditat al mateix temps que frescor. Si hi sumem les característiques climàtiques (sequedat, alta insolació i freds hiverns) tenim un vi d’estructura amable i gran sedositat, i a més a un preu excepcional.
No us talleu: xai, vedella, guisos, rostits, llegums… No se us quedarà curt!