Les Belles Dames 2011

Gitton Les Belles Dammes - Els TorrassosSauvignon Blanc
Gitton
Ménétréol sous Sancerre (França)
AOC Sancerre

 

 

Aquest és el primer vi francès que hem inclòs a una selecció, i l’hem triat expressament pel fet que està elaborat exclusivament amb una varietat de raïm d’origen francès però força estesa a tot Espanya: la sauvignon, considerada la segona varietat blanca més fina d’origen francès, després de la chardonnay.

És una varietat blanca molt utilitzada, per exemple, al Penedès i, fora de Catalunya, especialmenta Rueda. En aquesta zona de Castella-Lleó, productora principalment de vins blancs, el sauvignon blanc fa parella en importància amb l’autòcton verdejo.

Si n’heu tastat alguns vins de sauvignon blanc de Penedès o Rueda, serà una experiència interessant tastar Les Belles Dames i comprovar la importància del terrer (és a dir, de la suma de les característiques climàtiques, de la vinya i dels sòls d’una zona).

La mateixa sauvignon dóna lloc a la Península a vins més càlids, més madurs, amb records molt marcats a fruites tropicals (en alguns casos, exagerats!). En canvi, amb Les Belles Dames us trobareu amb un vi més lleuger i fresc, amb una magnífica acidesa que delata la seva procedència més septentrional, de clima més fred i humit -s’elabora a Sancerre, un preciós poble de la Vall del Loire-.

Les vinyes d’entre 30 i 45 anys i el terreny de sílex -aquelles pedres que desprenen guspires quan les piquem i que recorden l’olor a pólvora- donen a aquest vi una amplitud especial: untuós, cremós, i amb un fons mineral gairebé fumat.

Aquestes característiques es potencien amb un criança de 9-10 mesos especialment acurada, ja que una part del vi es cria en bótes grosses, de 500 litres, ja utilitzades per a d’altres vins, i l’altra part en dipòsits d’acer inoxidable. Quan s’ajunten les parts, en resulta un vi persistent en boca però que respecta la fruita amb què s’elabora, sense amagar el raïm sota les aportacions aromàtiques i gustatives de la fusta.

Us recomanem que el gaudiu amb peix en salsa o formatges tous.