Moscatell MR

100% moscatell d’Alexandria
Compañía de Vinos Telmo Rodríguez
Cómpeta (Axarquía / Málaga) / DO Málaga

 

En aquesta selecció d’hivern, que arriba amb el Nadal, no podia faltar un vi dolç que escalfi el cos i alegri l’anima!
I hem volgut que sigui un vi de moscatell, aquest dolç que sens dubte circula per les venes del nostre esperit mediterrani. El moscatell d’Alexandria és una varietat de raïm provinent del nord d’Àfrica, una vid antica (és a dir, que mai ha estat modificada genèticament) conreada des de Xipre a Grècia, Itàlia i França, des d’Andalusia a la Marina Alta alacantina i l’Empordà. Però sens dubte on va adquirir històricament major importància va ser a Màlaga.
A les serres pissarenques de l’Axarquia malaguenya, Molino Real fa uns moscatells extraordinaris, purs i complexes, considerats per nosaltres i molts altres com els millors d’Espanya. Resultant de fermentar en acer inoxidable el most dels raïms, un cop han pansificat al sol sobre canyissos per concentrar sucres i aromes, l’MR és un vi dolç untuós però gens embafador, viu, amb aromes de flors i herba fresca, ple de fruita i profunditat mineral.
Sens dubte, un vi de postres ideal per revifar el paladar després d’un àpat contundent, acompanyant-lo de làctics i fruita (iogurt, nata o recuit amb mango a la planxa, peres en almívar, poma al forn…).
Però us volem proposar una cosa especial: que l’incorporeu dins l’àpat. I per fer-ho, aquí teniu una recepta boníssima, fàcil, de temporada i que marida a la perfecció amb aquest moscatell: foie fresc amb mandarina.
Ratlleu la pell de dues mandarines amb un ratllador fi, sense arribar a la part blanca de la pela. Piqueu la ratlladura en un morter juntament amb un grapat de sal marina grossa, fins obtenir una sal de mandarina.
Feu un suc amb 5 o 6 mandarines, coleu-lo i reduïu-lo a foc baix en un cassó amb una cullerada de postre de sucre, fins obtenir una salsa espessa. Deixeu-lo refredar a temperatura ambient.
Caramelitzeu els grills de dues mandarines en una paella amb un tall de mantega i dues cullerades de sucre (15 segons per cada banda).
Marqueu en una planxa de fons gruixut molt calenta els talls de fetge gras d’ànec cru (el que se’n diu foie fresc) sense afegir-hi cap greix, volta i volta. I ja podeu muntar els plats: alterneu foie i grill de mandarina, ruixeu-lo tot amb la reducció de mandarina i espolseu per sobre sal de mandarina.
Serviu-lo d’entrant, amb una copa de Molino Real, i us assegurareu la felicitat dels comensals, i la vostra!
[Trobareu la recepta detallada a Les receptes de les torrasses]