Peça d’en Blanch

Peça d'en Blanch Oriol Artigas100% pansa blanca
Oriol Artigas
Alella (Barcelona) > DO Alella

 

 

Aquest és un vi al que cal agrair seriosament la seva existència. És un vi que et fa posar la mirada de nou en la DO Alella, en aquesta denominació d’origen històrica, curiosa, a cops desangelada, que s’estira com s’estira la serralada litoral barcelonina, de Badalona fins a Mataró i Granollers, del Maresme al Vallès Oriental –amb un ull al mar i l’altre a la muntanya-.

D’un racó d’aquest territori surt aquest vi blanc fresc i gustós, amb un punt salí. Hi ensumes cítrics, mel, records de brisa de mar i aromes de terra. Un acurat treball de criança amb les seves mares durant 10 mesos li atorga una delicada complexitat, que omple la boca poc a poc i et parla amb nervi però sense cridòria.

La Peça d’en Blanch és una finca alellenca preciosa, un circ orientat a mar, fet d’aquella terra granítica que se’t desfà a les mans –el sauló- i d’aquell aire ple d’aromes de plantes costaneres que t’eixampla l’esperit. La parcel·la està plantada amb vells ceps -plantes imponents que en alguns casos gairebé t’igualen en alçada- de pansa blanca i rosada (el nom que rep el xarel·lo en aquestes terres), garnatxa negra, malvasia i algun cep de parellada.

D’ella surten els tres Peces d’en Blanch –negre, rosat i blanc-. Perquè l’Oriol Artigas vinifica finques: els seus vins no es defineixen al celler, sinó a cada parcel·la, amb les varietats que hi troba, fermentades espontàniament amb els propis llevats de la vinya. I si això implica fer molts vins diferents, va i els fa; i si implica produccions molt petites -en molts casos per sota de mil ampolles- va i les fa. Amb les idees claríssimes, un somriure constant i inquiet, i un admirable projecte vinícola per endavant.

En sentirem a parlar d’ell, segur. És algú a qui també cal agrair seriosament la seva existència.